Bookreview: Havermoutje: 70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek

“Havermoutje: 70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek”.

Gezien mijn huidige verslaving- zeg maar gerust obsessie- voor gezonde ontbijtjes en snacks was ik razend benieuwd naar dit boek. Super enthousiast was ik, want havermout staat hier sinds enkele maanden bijna dagelijks op het menu. Als ontbijt, in gebak, in smoothies…vanalles zo wat. En dat is exact waar dit boek over gaat. In 70 recepten laten Pascalle en Mathijs de oneindige mogelijkheden van haver zien. “Van brood tot burger, van soep tot stroopwafel, van cake tot cappuchino, van pasta tot pannenkoek….Voor elk moment van de de dag is er een havermoutje”.

Het idee sprak me meteen aan, net als de lay-out. Havermoutje is een super mooi boek, waardoor je meteen zin krijgt om er in te bladeren. Mooie, smakelijke foto’s,  een variëteit aan recepten. In het boek komen verschillende categoriën aan bod: Havermout voor Dummies, basisrecepten, ontbijt, lunch, snacks en diner.

IMG_2850

Toen ik het boek kocht, installeerde ik mij in de zetel en bladerde ik het hele boek door van voor naar achter. Verschillende recepten spraken me meteen aan en ik niet veel later ging ik meteen aan de slag. Drie recepten testte ik dezelfde dag nog uit.

Ik ging voor: Hartig Havermoutje met Avocado (p103, categorie Lunch), Healthy Havermoutsnickers (p153, categorie Snacks) en voor de stevige pompoen-haversoep (p188, categorie Diner).

Mijn eerste kookervaringen uit Havermoutje waren helaas niet zo positief als gehoopt….Ik begon met de healthy snicksers.

IMG_3055 IMG_3056Nodig:
1 1//2 el havermout
10 dadels, zonder pit, in stukjes
10 walnoten, grof gehakt
10 pinda’s, grof gehakt
1 el cacaopoeder

Doen:
Doe de havermout met de dadels in een kom. Prak het geheel tot er een stevig mengsel ontstaat. Hak de walnoten en pinda’s grof. Voeg de walnoten, pinda’s en het cacaopoeder toe aan het dadelmengsel. Meng alles goed door elkaar tot een homogeen deeg. Rol het deeg met een deegroller uit op een vel bakpapier tot je een plak hebt van ongeveer 2 centimter. Laat 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd het deed in repen van ongeveer 4 centimeter breed en 20 cm lang.

Mijn ervaring:
Bij dit recept ging het bij mij al mis bij de eerste stap. “Prak de dadels tot een stevig mengsel ontstaat”. Ik weet niet wat ik mis deed, maar dadels prakken??? Dat lukt bij mij niet. Al helemaal niet tot een stevig mengsel. Ik bekwam echt alleen maar havermout met stukjes dadel….Ik sneed de dadels eerst in klein stukjes en probeerde te prakken….didnt work. Om toch iet of wat een mengsel te bekomen deed ik het geheel in de blender. Didnt work either. Het bleef gewoon havermout met stukjes dadel….Frustrerend. Ik bekwam echt op geen enkele manier iets wat op een deeg leek. Ik deed dan maar verder zoals beschreven maar om er toch een geheel van te maken, voegde ik op eigen improvisatie een dikke lepel rijststroop toe. Dit zorgde voor een plakkerig geheel wat ik dan ook in de koelkast zette. Wat volgde was oké van smaak, maar ook niet geweldig. Het bleef hier uiteindelijk een paar dagen staan en toen ik het uiteindelijk weg wou gooien, proefden we nog’s en toen bleek het toch wel lekkerder geworden. Maar een echte snicker ervaring zou ik het toch niet noemen….

Tweede poging dan. Ik moest nog avondeten en had zin in een experimentje. Hartige havermout met eitje dus. Avocado (en al zeker met een eitje) zijn hier al langer een winning team! Met havermout erbij hadden we echter nog nooit gedaan. Ik ging aan de slag en het resultaat mocht er wel zijn. Ik deed het wel met de verkeerde havermout – wij hebben hier havermout die ik gebruik voor gebak enzo (redelijk groffe, dikke havermout) en andere die ik eerder maak voor havermoutpap. Voor dit recept denk ik dat het beter was geweest met de havermoutpapversie. Al bij al was het wel lekker, maar een favoriet wordt het hier niet.

IMG_2866

Tenslotte maakte ik ook nog de stevige pompoenhaversoep. Ook hier ging het een beetje mis met het recept vond ik.

IMG_3058

Nodig:
200 g havermout
500 ml water
1 el kurkuma
1 tl komijnpoeder
1tl zout
1 tl peper
1tl rozemarijn
1 el gemberpoeder
1 pompoen, geschild in blokjes
1/2 rode peper, fijngesneden
1 puntpaprika, in blokjes
2 aardappels geschild, in blokjes
400 ml kokosmelk

Doen:
Breng het water met alle kruiden aan de kook. Laat het mengsel 2 minuten goed koken, zodat de kruiden hun smaak goed hebben afgegeven. Voeg de groenten en havermout toe. Laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Mix het geheel met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.

Mijn ervaring:
Hier stoorde ik mij aan het ingrediëntenlijstje. 1 pompoen….Tjach, dat kan dus alles zijn van 500 gram tot 1,5 kilo. Ik nam een heel gemiddelde pompoen en toch had ik het gevoel dat het helemaal niet klopte. Heel de pompoen met 500 ml water, dat was dus echt niet in verhouding. De pompoen stond amper onder water, alles zou meteen aanbakken. Ik improviseerde dus over de hoeveelheden, maar vond het moeilijk inschatten omdat het uiteindelijk wel een dikke stevige soep moest worden. Spijtig vond ik het dus, dat er niet gewoon netjes vermeld staat hoeveel pompoen ze voor ogen hadden met dit receptje. Uiteindelijk was het wel oké, maar we vonden het hier toch geen super soep.

Niet geheel positief dus mijn eerste Havermoutje ervaringen…Maar ik geef het boek nog niet op. Er staan nog een hoop aantrekkelijke receptjes te wachten. Hopelijk vallen die me beter mee. Ik wil alvast zeker een poging doen tot: Pompoen-havermouttaart (p158, Snacks), een spelthaverbroodje (p133, Lunch) en hoewel ik amper koffie drink wil ik toch zeker ook’s de havermoutcappuccino uittesten (p49, ontbijt).

Je kan Havermoutje oa kopen bij Standaardboekhandel of op bol.com voor 19,95 euro!

Een gedachte over “Bookreview: Havermoutje: 70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek

  1. Luning schreef:

    Nog een havermoutkoekjesrecept die we hier erg lkeekr vinden en die heel anders smaakt dan hollandse havermoutkoekjes.Ik gebruik koppen van 250 ml.1/2 kop bloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 1 kop gemalen havermout (in keukenmachine malen), 1/4 kop oerzoet, 1/4 theelepel gemalen kardemom, 1/4 theelepel kaneel, snufje zout, 1/4 kop agavesiroop (goedkoper dan ahornsiroop, maar kun je ook vervangen door rijststroop, maisstroop, cornsyrup), 1 eetlepel water, 1/4 kop zonnebloemolie, 4 eetlepels gehakte hazelnoten.Doe de droge ingrediebnten in een kom en roer door elkaar. Doe de natte ingrediebnten in een andere kom. Roer daarna bij elkaar net zo lang tot het een goede mix is.Pak een eetlepel en een theelepel en schep bergjes met een eetlepel op een met bakpapier beklede bakplaat.Bak ongeveer 16 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.Groetjes, Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *