Guideline: Update je voorraadkast en ga voor een gezondere levensstijl!

Wie gezonder wilt gaan eten, komt gaandeweg in aanraking met een hoop nieuwe producten. Ik schreef eerder al wat er zoal veranderde op ons boodschappenlijstje, maar mijn grootste tip is om volop te experimenteren en rustig te beginnen bij het begin. Het hoeft allemaal niet meteen super drastisch te zijn. Hierbij een overzichtje van hoe je je voorraadkast kan aanpassen, op weg naar een gezonder leven. Is de suiker op? Kijk dan’s even in dit overzichtje en koop misschien’s een keertje één van de andere zoetmiddelen. I’ll bet you’ll like it….Sommige smaken zijn soms wat wennen, en proeven aanvankelijk misschien nog erg bio, maar gaandeweg volgen je smaken wel. Daar ben ik zeker van.

Here we go met een aantal “in’s en out’s”:

Uit: Suiker
In: Honing, stevia of een andere ongeraffineerde suiker zoals kokosbloemsuiker. Ook dadels of vijgen kunnen gebruikt worden om koekjes en cake een zoete toets te geven.
Waarom? Honing bevalt waardevolle enzymen en voedingsstoffen. Iets wat je van gewone suiker niet kan zeggen. Suiker laat onze bloedsuikerspiegel snel pieken. Door het vrijkomen van insuline daalt onze bloedsuikerspiegel nog veel sneller en deze pieken zorgen voor enorme energiedipjes. Je voelt je moe en lusteloos…wat er dan weer voor zorgt dat je opnieuw naar suiker zal grijpen. Een eindeloze cirkel dus. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor rauwe honing. Rauwe honing is onbewerkt en onverhit. Dit betekent dat alle voedingsstoffen er nog in zitten: alle essentiële mineralen, vitamines B, enzymen, aminozuren én antioxidanten. Deze combi maakt het net zo’n gouden pareltje. Veel van de gewone honing  is bewerkt en verhit waardoor het veel van de fantastische voedingsstoffen verdwijnen. Zonde dus!

Uit: Zout
In: Keltisch zout, himalaya zout of zeezout
Waarom? Tafelzout is geraffineerd en dus arm aan mineralen. Ongeraffineerd zeezout is rijk aan mineralen en sporenelementen en dus veel beter voor je lichaam. Keltisch zeezout zou de meest gezonde soort zijn.

Uit: Paneermeel
In: Havermout
Waarom? Paneermeel bevat gluten en weinig tot geen voedingsstoffen in tegenstelling tot havermout. Havermout absorbeert heel makkelijk vocht en dat is dus een goede eigenschap bij het maken van taarten met vulling bijvoorbeeld. Daarnaast is havermout ook in staat een bindende rol op zich te nemen en kan zo dus paneermeel vervangen. Op 500g gehakt zou je dan ongeveer 50g havermout kunnen gebruiken.

Uit: Bloem
In: amandelmeel, boekweitmeel, kokosmeel…
Waarom: ook bloem is een geraffineerd product. Het bevalt gluten en bijna geen voedingsstoffen. Meel van noten, kokos of boekweit bevat meer vezels, heeft een hogere voedingswaarde en belast het lichaam dus niet. Soms is het even zoeken naar de juiste smaakcombinaties, maar experimenteren is toch net wat koken en bakken leuk maakt, niet?

Uit: Musli
In: Havermout, noten, zaden
Waarom? Cruesli en musli hebben vaak een gezond imago, mensen denken dat ze super goed bezig zijn als ze deze in huis halen, maar als je’s goed naar de verpakking en ingrediëntenlijst kijkt, weet je het meteen: ze zitten vaak bomvol suiker waardoor je bloedsuikerspiegel volledig uit balans raakt. Je lichaam doe je er dus echt geen plezier meer. Beter maak je zelf lekkere granola door noten en zaden te roosteren in de pan of oven. Kleine moeite en uiteindelijk zo veel lekkerder!

Smakelijk!

Gouden tips die jullie toepassen, zijn altijd welkom in de comments trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *